Betrokken bij de wereld onderwater

Wij, als duikschool en duikclub, hebben een grote passie voor het onderwaterleven. Naast het opleiden van mensen, dragen we graag onze liefde over voor de onderwaterwereld en het behoud daarvan. Dat is dan ook de reden waarom Souldivers een samenwerking is aangegaan met Stichting ANEMOON en met de Indonesia Biru Foundation (IBF)

Waarnemen onderwater – Stichting ANEMOON

Sinds februari 2021 heeft Souldivers twee duikstekken geadopteerd. Middels ons initiatief ‘Waarnemen OnderWater’ (WOW) duiken, monitoren we regelmatig het leven bij de duikstekken Goudzwaard (zoutwater stek in de Oosterschelde) en de Strandgaper (zoetwaterstek in de Zevenhuizerplas). Deze waarnemingen geeft Souldivers door aan Stichting ANEMOON voor het Monitoringproject Onderwater Oever (MOO). De gegevens worden onder andere gebruikt voor het vaststellen van trends over wanneer en waar bepaalde dier/plant soorten te zien zijn. Ook kunnen deze gegevens gebruikt worden voor besluitvorming omtrent milieubeleid.

Om de kennis te vergroten binnen onze club, worden er activiteiten en seminars gegeven die uiteenlopen van een wier-wandeling tot aan een zeenaaktslakken-presentatie. Ook zet Souldivers regelmatig een diersoort in de spotlight die we die periode op één van onze adoptiestekken waarnemen. We noemen dat de ‘soort van het moment’

Adoptiestek Strandgaper

Wie in Rotterdam en omstreken woont, kent de Zevenhuizerplas. In de zomer is het een aantrekkelijke plek voor gezinnen met jonge kinderen, honden en sportzwemmers. Maar wist je dat de Zevenhuizerplas ook een geliefde zoetwaterduikstek is? De plas heeft een maximale diepte van 38m, heeft een prachtig klei- en veen landschap en is zeer geschikt voor nachtduiken. Wanneer je naast de klei- en veen helling zwemt, geeft het een betoverend beeld als je even naar boven kijkt en boven de helling het doorkomende licht ziet.

 • Ligging
  Strandgaper: Strandweg 1, Zevenhuizen. Achter restaurant de Strandgaper is een ruime parkeerplaats te vinden. Vanaf de parkeerplaats is het 50m lopen naar de waterkant.
 • Type duik
  Kantduik.
 • Faciliteiten
  Parkeergelegenheid, Dixi toilet en een restaurant (restaurant de Strandgaper).
 • Duikervaring
  Geschikt voor beginnende en ervaren duikers. Wel is het van belang het drijfvermogen goed onder controle te hebben, om stofwolken te vermijden.
 • Onderwaterlandschap
  Zoet water. Maximale diepte ongeveer 20m (meer richting het midden van de plas, is de maximale diepte 38m), echter raden wij aan om de duik te plannen tussen 3m en 14m, omdat er op deze diepte het mooiste landschap te zien is. Het onderwaterlandschap bestaat uit zand- en kleibodem. Snorkelen, zwemmen en freediven zijn op deze plek mogelijk.
 • Onderwaterbiologie
  De Strandgaper is vooral aantrekkelijk vanwege het prachtige klei-en veen landschap . Echter is er zeker ook leven te zien in de plas, waaronder snoeken, snoekbaarzen, palingen en zoetwaterkreeftjes. In de zomer groeien er prachtige onderwaterplanten, die voor een sprookjesachtig aanzicht zorgen.
 • Duikcondities
  De duikstek is eenvoudig toegankelijk (je hoeft namelijk geen dijk over). Omdat het een plas is, heb je ook geen last van stroming. Wel zijn er thermoclines.
 • Gevaren
  Gedurende het jaar, maar met name in de zomer, is de Zevenhuizerplas een geliefde plek voor watersporters (zwemmers, bootjes en windsurfers). Het meebrengen van een DSMB is daarom aanbevolen.
 • Bijzonderheden 
  De Strandgaper is een leuke plek voor nacht/avondduiken voor Rotterdammers die doordeweeks wegens tijdgebrek niet helemaal naar Zeeland kunnen rijden. Op zomeravonden is het team van Souldivers daarom wekelijks te vinden bij de Zevenhuizerplas voor een zonsondergang- of nachtduik.

Adoptiestek Goudzwaard

Wij beschouwen Goudzwaard als een verborgen parel van Zeeland. De faciliteiten zijn er beperkt en het zicht is doorgaans redelijk. Wat er tegenover staat, is een ontzettend rijke biodiversiteit. Na vele malen hier gedoken te hebben, komen wij nog steeds iedere keer verrast boven water, we nieuwe soorten of nieuwe plekken in dit avontuurlijke landschap ontdekt hebben. Goudzwaard is meer dan de moeite waard!

Ligging: Duikstek goudzwaard: kruising Goudzwaardstraat en Zuidweg (Bruinisse). Parkeren kan onderaan de dijk in de berm of bovenaan de dijk. Let op dat je de weg niet blokkeert voor het tractor verkeer. Als de auto onderaan de dijk geparkeerd staat is er een trap waarmee je de dijk op kan komen. Het water te betreden via het schelpenstrandje.

 • Type duik
  Kantduik, stroming.
 • Faciliteiten
  Trap om de dijk op te komen, voor de rest geen faciliteiten.
 • Duikervaring
  Gevorderde duikers i.v.m. stroming en een gewelfd onderwaterlandschap.
 • Onderwaterlandschap
  Zout water. Maximale diepte ongeveer 15-20m, echter raden wij aan om de duik te plannen tussen 5m en 12m, omdat er op deze diepte het meeste leven te zien is. Het onderwaterlandschap varieert van zand/klei-bodem, tot oesterbanken en talloze groene, rode en bruine wieren. Snorkelen is mogelijk in ‘de kom’.
 • Onderwaterbiologie
  Goudzwaard heeft een rijke diversiteit aan Zeeuws zeeleven en iedere keer is er wel weer iets verrassends te zien. Niet alleen varieert het type soorten van seizoen tot seizoen, ook hebben wij grote verschillen waargenomen van jaar op jaar, gedurende de periode dat wij hier komen. Denk hierbij onder andere aan: zeeappels, slakken (waaronder de brede ringsprietslak, harlekijnslak) sepia’s, sepiola’s, pijlinktvissen, botervisjes, zeenaalden, palingen, snotolfen, zeedonderpaden en vele anemonen.
 • Duikcondities
  Het wordt aangeraden om eerst uit ‘de kom’ te zwemmen tot aan het uiterste puntje van de dijk en daar af te dalen. Daarnaast moet je bij laagwater wat verder uit lopen / zwemmen, voordat je kan afdalen. Houdt ten slotte rekening met de getijden i.v.m. de richting van de storming.
 • Gevaren
  De duikstek ligt vlakbij de vaargeul. Het meebrengen van een DSMB is daarom aanbevolen. Daarnaast zijn er doorgaans verschillende fuiken te vinden. Deze zorgen doorgaans niet voor gevaren, omdat deze zorgvuldig geplaatst zijn. Laat deze fuiken liggen en intact.
 • Bijzonderheden
  Ieder voorjaar plaatst Souldivers sepia-rekjes, zodat de sepia’s, maar ook pijlinktvissen hun eitjes kunnen leggen aan de rekjes. Vlak hierna zijn de volwassen sepia’s te spotten en aan het eind van de zomer zijn de jongen te zien.

Souldivers en de Indonesian Biru Foundation 

Eind 2021 heeft Souldivers kennisgemaakt met Tadé, Joppe en Xavier. Deze drie heren studeren bij de TU Delft en via de minor International Entrepreneurship & Development en de organisatie Reef Support, zijn zij in contact gekomen met Indonesian Biru Foundation (IBF).In samenwerking met deze partijen zijn zij een duurzaam koraalrif-lab aan het bouwen op Lombok.
Met IBF maken zij impact tegen het uitsterven van het koraal. Zij planten op dagelijkse basis koraalrif terug samen met lokale gemeenschappen in Centraal Indonesië.
Souldivers is hier erg enthousiast over en nodigt jou van harte uit om dit project te ondersteunen. Dat kan door een stuk koraal te adopteren, hun Instagram te volgen of bezoek het IBF in Indonesie.