AANGESLOTEN BIJ

Duikmedische keuring

Onder het wateroppervlak gaat een bijzondere wereld schuil waar je normaal gesproken niks van ziet. Je vindt er vissen, koralen, scheepswrakken, planten, zeedieren en nog veel meer. Sportduiken is de ideale manier om die wonderlijke wereld te verkennen.

ALs je deelneemt aan een duikcursus of duikactiviteit met Souldivers ben je verplicht het PADI formulier Duikmedische verklaring in te vullen. Wanneer je alle vragen met Nee kunt beantwoorden kun je deelnemen zonder medische keuring, maar moet je een van de vragen met Ja beantwoorden dan dien je medisch gekeurd te worden.

Onder water krijgt het lichaam te maken met heel andere aspecten (o.a. perslucht, waterdruk e.d.) dan op het land. Daardoor worden heel andere eisen aan het lichaam (en psyche) gesteld. Kleine medische kwalen of ziekten kunnen onder water tot grote problemen leiden.

Waaruit bestaat een duikmedische keuring?

Zeer zorgvuldige anamnese, algemeen lichamelijk onderzoek:

  • Auscultatie hart/longen
  • Bloeddrukmeting
  • Indruk habitus, vetpercentage
  • KNO onderzoek: oorspiegelen
  • Urinetest: albumine en glucose (op indicatie)
  • OriĆ«nterend neurologisch onderzoek
  • Eenvoudige spirometrie (VC en FEV1)
  • Een inspanningstest

 

Aanvullend kan ook een hartfilm (ECG) gemaakt worden, en bloedafname gedaan worden, dit hoort niet bij de standaard richtlijnen van de Nederlandse vereniging voor duikgeneeskunde maar er wordt bepaald tijdens de keuring of dit noodzakelijk is.

Wij werken in Rotterdam samen met de arts Peter Oudeman, zelf een enthousiaste duiker en lid van de Nederlandse vereniging voor duikgeneeskunde. Je kunt van ma-do bellen voor een afspraak (voor 10:00 uur bellen)

Peter Oudeman
's Gravendijkwal 24
3014 EB Rotterdam
T 010-4362243

Woon je in de buurt van Gouda dan kun je contact opnemen met de duikarts:

dr.Olga de Bakker Sportduikerarts

Blekerssingel 21 

2806AA Gouda

T 0182582546

 

Ziektekostenverzekeraars OZ, CZ, Trias en de Frieslanden vergoeden de duikmedische keuring in het aanvullende pakket.